1. časť
(KR 3/2015)
Zatiaľ čo kravské mlieko zostáva jedným z najbežnejších európskych každodenných nápojov, je zaujímavé poznamenať, žeaj to môže byť dôvodom, prečo mnoho ľudí pociťuje pravidelné plynatosti, nadúvanie a ďalšie formy nie práve príjemného trávenia. Keďže priemerná krava rastie na základe pridávaných hormónov, antibiotík, očkovaní a je vystavená toxickým podmienkam, niet divu, že mnoho ľudí má s konzumáciou pasterizovaného kravského mlieka negatívne skúsenosti.
Kozie mlieko je oveľa zdravšou alternatívou, najmä keď je surové a organické. Kozy produkujú asi 2% svetovej dodávky mlieka a je zaujímavé, že väčšina populácie ľudí, ktorí ho konzumujú, uvádzanižší výskyt alergie a zažívacích ťažkostí. Keď ľudia, prečo nie psy?
O kozom mlieku
V mnohých charakteristikách sa dočítame, že kozie mlieko je biologicky cenným nápojom. Je to najmä preto, že obsahuje minerálne soli vápnika, horčíka, sodíka, draslíka a fosforu, soli stopových prvkov: medi zinku, mangánu, titánu, chrómu a kobaltu, vitamíny A, B1, B2, B12, C, D, E a kyselinu listovú. Množstvo bielkovín je vyššie než v kravskom mlieku, dôležitý rozdiel však spočíva v ich zložení, čo je pravdepodobne dôvodom, prečo organizmus niektorých ľudí znáša kozie mlieko podstatne lepšie než mlieko kravské. Lepšia stráviteľnosť je spôsobená rozmermi a zložením tukových častíc, ktoré sa podobajú materskémumlieku.
Tuk kozieho mlieka je prirodzene homogénny, a tým ľahšie stráviteľný, čím nedochádza k tak rýchlej artérioskleróze krvných stien a vlásočníc.Kazeín kozieho mlieka má viac aminokyselín glycínu, menej arginínu a menej aminokyselín obsahujúcich síru, zvlášť metioninu, než kravské mlieko.Zo svetových výskumov vyplýva, že kozie mlieko pozitívne pôsobí na ľudský organizmus a pomáha liečiť mnohé civilizačné choroby dnešnej doby.
Výhody
Kozie mlieko ponúka širokú škálu priaznivých účinkov na zdravie. V porovnaní s kravským mliekom má pri pravidelnom požívaní oveľa menej vyskytujúcich sa negatívnych vedľajších účinkov.
1. Reakcia na zápal
Niektoré výskumy naznačujú, že jednou z hlavných výhod kozieho mlieka je, že môže byť prospešné v prípade zápalu. Čo je ďalším dôvodom, prečo je prijateľnejšie pre ľudí s črevnými zápalmi.
2. Šetrný k životnému prostrediu
Kozy vyžadujú oveľa menej miesta a potravynež kravy. Zvyčajne môžete pohodlne chovať šesť kôz na rovnakom priestore ako dve kravy.
3. Metabolický prostriedok
Štúdie vykonané na USDA a Prairie View A & M University poukazujú na fakt, že kozie mlieko má zvýšenú schopnosť metabolizovať železo a meď, a to najmä medzi jedincami s obmedzeniami v trávení či vstrebávaní. Okrem pitia kozieho mlieka je možné tieto obmedzenia riešiť, napríklad,aj tráviacimi enzýmami ako doplnok stravy.
4. Dostupnosť BIO kvality
Ďalší hlavný zdravotný prínos kozieho mlieka je, že má bližšie k ľudskému materskému mlieku než kravské. Vzhľadom k jeho chemickému zloženiu je ľahšie stráviteľné v ľudskom tele.
5. Nižší obsah tuku
Kozie mlieko je skvelou voľbou aj pri chudnutí. Má menej tuku, ale stále si udržiava vysokú hladinu bielkovín a esenciálnych aminokyselín, ktoré nájdeme aj v kravskom mlieku.
6. Vysoký obsah mastných kyselín
Zatiaľ čo kravské mlieko obsahuje asi sedemnásť percent mastných kyselín, ich priemery v koziom mlieku tvoriatridsaťpäť percent, čo je viac nutrične prospešné. V skutočnosti až 50% ľudí s laktózovou intoleranciou kravského mlieka zistí, že môžu ľahko stráviť kozie, a to najmä v prípade, že je surové.
7. Bohaté na vápnik
Mnohí ľudia sa obávajú, že nemožno prestať piť kravské mlieko kvôli príjmu vápnika a prevencii proti úbytku kostnej hmoty. Kozie mlieko však tiež ponúka veľké množstvo vápnika, aminokyselinu tryptofán, a oveľa menej vedľajších účinkov z požívania. Kravské mlieko je len jednou z mnohých potravín s vysokým obsahom vápnika.
8. Ultra výživné
V prírodnej medicíne sa kozy považujú za „bioorganické sodíkové zvieratá“, čo je spojené aj s ich dôrazom, pružnosťou a vitalitou. Narozdiel od toho sú kravy „vápnikové“ zvieratá, známe svojou stabilitou a ťažkosťami. Bioorganický sodík je dôležitým prvkom v udržiavaní mobilných a pružných kĺbov. Kozie mlieko sa tradične používa v liečivých kultúrach, ktoré vyživujú a regenerujú nervový systém. Je tiež veľmi bohaté na živiny. V jednej šálke nájdete takmer 35% dennej potreby vápnika.
9. Môže zlepšiť imunitný systém
Kozie mlieko obsahuje stopový prvok selén, kľúčový esenciálny minerál v udržiavaní imunitného systému v plnej funkčnosti.
Zdroj živín a posilňovač imunitného systému
Je všeobecne známe, že kozie mlieko vysokej kvality je veľmi exkluzívnou, no pomerne nákladnou zložkou nášho jedálnička. Z tohto dôvodu si mnohí majitelia a chovatelia psov kladú otázku, či je vhodné zaradiť ho aj do kŕmenia ich štvornohých miláčikov. Nehľadiac na skutočnosť, že kozie mlieko má už dlhú tradíciu v oblasti výživy psov a predovšetkým v odchove šteniat, úspechy dosiahnuté v kŕmení dospelých psov predbehli očakávania istej americkej spoločnosti, ktorá sa zaoberala touto problematikou. Výživový fyziologický účinok bol ohromujúci, a to najmä u psov zotavujúcich sa z rôznych ochorení, u starších psov, psov trpiacich na alergie, či pri zvieratách s citlivým tráviacim traktom.Pozitívne vlastnosti kozieho mlieka (čisto prírodné živiny a účinok regenerácie črevnej flóry) môžu využívať aj všetky zdravé psy. Je určite ďalším doplnkom k posilneniu imunitného systému pomocou čisto prírodného kŕmenia.
Keď sa pozrieme na všeobecný trend, a to najmä v dnešnej dobe, v ktorej sú imunitné systémy našich psov viac a viac zaťažované chemickými látkami, nachádzajúcimi sa v liekoch, chemických ošetreniach, v prípravkoch pre starostlivosť o srsť, či v neposlednom rade, žiaľ, aj v niektorých konzumných produktoch, má zváženie priaznivých faktorov kozieho mlieka pri kŕmení veľký význam.
Prečo je kozie mlieko tak presvedčivé v súvislosti s výživou psov?
- Prírodný zdroj vysoko kvalitných bielkovín, vitamínov, minerálov a stopových prvkov
- Bohaté na prírodný vitamín A a esenciálne mastné kyseliny
- Veľmi dobrá tolerancia a chuť
- Pozitívny regeneračný vplyv na črevnú mikroflóru a imunitný systém
- Podporuje acidobázickú rovnováhu ako alkalický tvorca
Pokračovanie nabudúce
Dominika Šusterová
Publikované z tlačenej verzie magazínu Kynologická revue č. 3/2015